Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 3 ταινίες που αξίζει να δείτε

Όταν η 7η τέχνη μιλά χωρίς ταμπού για το AIDS.
Dallas Buyers Club (2013)
Dallas Buyers Club (2013)

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, μετά από απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αποτελώντας μια ευκαιρία για τους ανθρώπους όλου του κόσμου να ενωθούν για τον αγώνα κατά του HIV και να δείξουν υποστήριξη στα άτομα που ζουν με τον συγκεκριμένο ιό.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, προτείνουμε 3 ταινίες που μίλησαν ανοιχτά για τον ιό του HIV με σκοπό να ευαισθητοποίησουν το κοινό και να καταρρίψουν το κοινωνικό στίγμα που κουβαλούν οι φορείς του ιού καθημερινά.

Philadelphia (1993)

Η δικαστική ταινία είναι μία από τις πρώτες ταινίες του Hollywood που μίλησαν ανοιχτά και σοβαρά για το AIDS και τις αδικίες που δημιουργεί η ομοφοβία. Η ιστορία αφηγείται τη μάχη του δικηγόρου Andrew Beckett ο οποίος απολύθηκε από μια μεγάλη νομική εταιρία στη Φιλαδέλφεια, επειδή οι εργοδότες του ανακάλυψαν πως είναι φορέας του AIDS. Μαζί με τον δικηγόρο του, τον Joe Miller, ξεκινούν μια δικαστική διαμάχη ενάντια στους εργοδότες του Andrew, με σκοπό να βρουν δικαιοσύνη για αυτή την άδικη και ομοφοβική αντιμετώπιση.

 

Yesterday (2004)

Σε ένα χωριό των Ζουλού στην Αφρική, όπου τα κρούσματα AIDS είναι εξαιρετικά πολλά, η ταινία αφηγείται την ιστορία της Yesterday, μιας γυναίκας που μαθαίνει ότι είναι φορέας η οποία καταβάλλει καθημερινή προσπάθεια στην ανατροφή της αγαπημένης της κόρης. Σκοπός της είναι να ζήσει αρκετό καιρό ώστε να δει την επτάχρονη κόρη της να πηγαίνει στο σχολείο, κάτι το οποίο η ίδια δεν κατάφερε στη ζωή της.

 

Dallas Buyers Club (2013)

Ο Ron Woodroof, ένας ηλεκτρολόγος και καουμπόι σε ροντέο, ζει μια ζωή έκλυτη και έντονη, μέχρι που το 1985 οι γιατροί του ανακαλύπτουν πως πάσχει από τον ιό HIV και πως του απομένουν μόνο 30 ημέρες ζωής. Έπειτα από έρευνες, ο Ron προσπαθεί να βρει λύση για την έλλειψη πιστοποιημένων φαρμάκων και θεραπειών στις ΗΠΑ. Έτσι, μαζί με την επίσης οροθετική Rayon, ιδρύουν ένα κλαμπ, στο οποίο έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με μηνιαία συνδρομή όσα άτομα πάσχουν από AIDS. Οι τελευταίες του στιγμές συνεπώς αποτελούν μια συνεχή μάχη όχι μόνο για την επιβίωσή του, αλλά και για τη σωστή ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για να αντιμετωπιστεί αυτή η «επιδημία» καταρρίπτοντας προκαταλήψεις και κοινωνικά στίγματα.

 

Αν και η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη θεραπεία του HIV, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η νόσος αυτή δεν έχει εξαφανισθεί και απαιτείται περισσότερη χρηματοδότηση για την εύρεση μόνιμης θεραπείας, καθώς και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει στις ζωές των φορέων. Ευαισθητοποίηση με ουσία που δεν προέρχεται μόνο από την 7η τέχνη, η οποία έχει μιλήσει και συνεχίζει να μιλά χωρίς ταμπού για το AIDS…