Δεύτε λάβετε τέκνο | God said give ‘em drum machines

Ένα ντοκιμαντέρ που ξεχώρισε στο London Film Festival αλλά και στις δικές μας «Νύχτες Πρεμιέρας» μας ταξιδεύει στις απαρχές της ηλεκτρονικής μουσικής.
God said give ‘em drum machines
God said give ‘em drum machines

Ένα ντοκιμαντέρ που ξεχώρισε στο London Film Festival αλλά και στις δικές μας «Νύχτες Πρεμιέρας» βάζει τα πράγματα στη θέση τους και μας ταξιδεύει στις απαρχές της ηλεκτρονικής μουσικής.

Προσφάτως –  ενθυμούμενη τα εφηβικά μου χρόνια – «υπέπεσε» στην αντίληψή μου ένας στίχος από το Without Me του Eminem (no regrets), diss στον – προσηνή και συμπαθέστατο, κατ’ εμέ, Moby – που έλεγε χαρακτηριστικά You 36 year old baldheaded / You don’t know me, you’re too old, let gο / It’s over, nobody listen to techno. Ακριβώς 20 χρόνια αργότερα, ο στίχος θα έπρεπε να μεταλλαχθεί σε Everyone listens to techno. Αλλά πόσοι από εμάς στ’ αλήθεια γνωρίζουμε αυτά που χορεύουμε και ακούμε; Τη διαφοροποίηση των μουσικών ρευμάτων, την προέλευση και τις επιρροές τους;

Το ντοκιμαντέρ με την – ευφυέστατη και πιασάρικη – απόδοση τίτλου στα ελληνικά, Δεύτε λάβετε τέκνο, έρχεται να δώσει με ευρεία και κατανοητή αφήγηση, απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα του μέσου – αδαούς – raver, δίνοντάς του τη δυνατότητα να γίνει ακόμη περισσότερο ενοχλητικός, όντας πλέον φωτεινός παντογνώστης του είδους (συμπεριλαμβανομένης και της συντάκτριας).

Ο σκηνοθέτης, Kristian R. Hill, δημιούργησε μια ωδή στο Ντιτρόιτ, ξεναγώντας τον θεατή στις απαρχές της τέκνο, αναδεικνύοντας τα φυλετικά της χαρακτηριστικά και κουμπώνοντας άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της πολύπλευρης, μαύρης μουσικής κληρονομιάς. Συνομιλεί με τους ανθρώπους που έζησαν την ανάδειξή της και αποτέλεσαν κομμάτι της, προσεγγίζοντάς τους αποστασιωποιημένα μεν, με ευαισθησία δε, χρωματίζοντας τα σημεία της ιστορίας με ρεαλιστικούς τόνους.

Σαφώς λεπτομερέστατος (ίσως, βέβαια, κάποια σημεία της ταινίας του να μπορούν να χαρακτηριστούν κάπως φλύαρα) ο σκηνοθέτης δεν αρκείται μόνο στην καταγραφή των γεγονότων αλλά, παράλληλα, υπογραμμίζει την επανάληψη της ιστορίας, όταν καλλιτεχνικά εφευρήματα, προερχόμενα από αφροαμερικανούς δημιουργούς, αποτυπώνονται στο ευρύ θυμικό μέσω λευκών καλλιτεχνών. Διδακτικό μεν, διασκεδαστικό δε, το God said give ‘em drum machines σας καλεί να χορέψετε με τους ρυθμούς του κι εμείς σας συστήνουμε να μην αρνηθείτε και να ορμήσετε στο dance floor.